Tuesday, March 24, 2009

Suatu Penantian
Tajuk Novel : Suatu Penantian
Karya : Antasya Balkish
Penerbit : Kaki Novel
Terbitan : 2008
Halaman : 667 mukasurat
Harga : rm22.00

Zarul... aku umpamakan kau seperti arca yang membalikkan semua kenanganku bersama si dia. Tanpa aku sedari sebenarnya kita telah menciptanya bersama. Lama aku mengenanginya dengan air mata. Sesuatu telah terjadi kerana tohmahan dan juga kerana kumbang lain yang ingin memilikimu...... Namun, di suatu hari yang indah aku tiba-tiba menyedari... suatu penantian yang telah lama menantiku, aku tiba-tiba telah jatuh cinta kepadamu...
.................................................................................................
Dua kembar seiras Zarul dan Zahim berebutkan seorang gadis, Alissa. Satu pertaruhan oo som yang dibuat dan Zahim memenanginya membuatkan Zarul terpaksa mengalah. Zahim seorang yang serius dalam pembelajaran, tidak suka bergurau dan patuh kepada ibu bapa manakala Zarul kontra dengan semua yang ada pada Zahim.

Kerana terpaksa menumpukan perhatian dalam pelajaran dan mengikut kehendak orang tua, Zahim pergi meninggalkan Alissa yang tidak mendapat keputusan yang baik di dalam STPM. Tinggallah Alissa kesepian sendiri menghitung kenangan bersama Zahim. Rupa-rupanya pemergian Zahim adalah untuk selama-lamanya.

Di dalam kerinduan kepada Zahim, Zarul muncul. Cinta mereka berputik kembali. Namun Alissa tidak dapat membezakan bahawa yang hadir itu adalah Zarul. Dan sebenarnya telah banyak kali Zarul muncul menggantikan tempat Zahim, menghiburkan hati lara Alissa. Sedikit pun Alissa tidak dapat menebak bahawa yang hadir itu Zarul bukan Zahim.

Setelah lama berpisah, kini Zarul muncul lagi tetapi kali ini dia nekad untuk memperkenalkan dirinya sebagai Zarul bukan lagi Zahim. Tapi yang hairannya, hanya sebagai Zarul saja. Bukan sebagai kembar Zahim. Dalam kepayahan Alissa cuba menerima Zarul menggantikan tempat Zahim di dalam hatinya. Namun dugaan sering meranjaui hubungan mereka. Fitnah dan cerita-cerita tidak enak didengar tentang Zarul sering ditebarkan oleh Fatimah, Nini dan Khairi (anak angkat ibu Alissa). Di saat cinta berputik, perasaan marah, cemburu dan benci menyelubungi Alissa terhadap Zarul.

Perhubungan yang kejap baik kejap perang, kejap damai kejap bom meletup, membuatkan
Zarul nekad mencari jalan untuk mengikat Alissa. Hahh.. tangkap basah lagi! Tangkap basah yang dirancang sendiri oleh Zarul. Ikatan paksaan membuatkan hati Alissa membatu dengan kedegilan walaupun di hati telah berputik bibit cinta.

Hati seorang wanita ibarat kerak nasi. Direndam dalam air, lembutlah ia. Di saat Alissa ingin membuat pengakuan cinta terhadap Zarul, kemalangan pula yang menimpa Zarul. Zarul tidak sedarkan diri setelah jatuh ketika cuba memanjat pokok rambutan. Banyak sungguh ding dong ding dong dalam cerita ini.

Bebarapa hari Zarul pengsan tidak sedarkan diri membuatkan Alissa dibelenggu sesalan. Selama itu jugalah Alissa banyak dapat menyingkap rahsia demi rahsia tentang si kembar dua beradik ini. Rupa-rupanya selama ini Zarullah yang meniup api cinta di hatinya sejak dulu. Bukannya Zahim. Rupa-rupanya Zarul lah yang dicintainya sejak dulu. Tidak Zahim. Kini Alissa telah memiliki kembali cintanya yang hilang dulu.

Sebuah novel romantik penuh dengan pergolakan cinta, rindu dendam, cemburu, amarah dan pergaduhan. Untuk yang menggemari kisah cinta, novel ini adalah pilihan yang tepat. Sememangnya sentuhan penulis yang juga dikenali sebagai Shamimi Aminollah tidak pernah mengecewakan pembacanya.


Related Posts :No comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin