Friday, March 27, 2009

Riwayat Bidadari Syurga


Tajuk Buku : Riwayat Bidadari Syurga
Karya : Munif Ahmad
Penerbit : Hijjaz Records Publishing
Terbitan : 2009
Halaman : 244 mukasurat
Harga : rm25.90

Alu-aluan Penulis

بسم الله الرحمن الرحيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. Dialah yang Wujud, Kekal, Maha Besar, Maha Berkehendak, Maha Mengetahui, Maha Pengampun dan Penyayang, Maha Pemurah dan Maha Berkuasa ke atas setiap hambaNya. Selawat dan salam buat junjungan besar, Nabi Muhammad saw. Nabi yang telah membawa seluruh umatnya ke jalan keredhaan dan keselamatan. Dia juga merupakan sebaik-baik manusia yang diutuskan Allah di muka bumi ini sebagai ikutan seluruh umat, yang membawa rahmat dan cahaya keberkatan kepada seluruh manusia.

Melalui penulisan pertama saya ini, saya ingin mengajak anda semua menghayati dan menelurusi liku-liku kehidupan dan pengorbanan wanita-wanita serikandi dahulu yang sanggup berkorban dan mempertahankan keimanan mereka terhadap Allah swt sehingga tanpa ragu-ragu sanggup mempertaruhkan nyawa mereka sendiri. Itu semua dilakukan demi meninggikan syiar Islam di muka bumi ini dan mengagungkan agama Allah ini.

Idea penulisan buku ini tercetus dari tugas dan tanggungjawab sebagai composer lagu-lagu nasyid. Bagi yang sering mengikuti perkembangan saya, pasti anda sedar saya banyak menghasilkan lagu-lagu yang bertemakan penceritaan sejarah srikandi Islam, kehebatan wanita-wanita terdahulu memperjuangkan Islam dan kesanggupan mereka untuk mati kerana Islam. Dari inspirasi sebuah lagu, saya terjemahkannya melalui buku ini supaya sedikit sebanyak akan memberi kekuatan dan inspirasi kepada pejuang-pejuang agama dan dorongan untuk kita sentiasa menjadikan wanita-wanita yang hebat ini sebagai ilham dan sumber kekuatan untuk melayari liku-liku kehidupan yang mencabar lewat ini. Betapa tidak? Mereka yang dikatakan kaum yang lemah, mampu berdiri sebaris dengan pahlawan-pahlawan Islam yang jauh lebih gagah tanpa ada rasa gentar walau sedikit pun. Biarpun perjuangan itu menurut kemampuan mereka masing-masing, namun ganjaran yang dijanjikan Allah swt untuk mereka tetap standing dengan apa yang telah dijanjikanNya untuk para syuhada’.

Di samping itu saya sertakan juga lirik-lirik lagu sering berkumandang di radio-radio. Mungkin ada yang tertanya-tanya siapakah Sumayyah? Siapakah Ratu Syahadah? Siapakah Zinirrah? Jadi melalui buku ini, Insyaallah anda akan lebih mengenali para wanita penghuni syurga ini.

Hasil dari bacaan dan rujukan buku-buku, kitab-kitab sejarah lama dan kisah-kisah dari Al-Quran maka mana yang dirasakan sesuai dan menepati kehendak penceritaan maka saya himpunkan. Mudah-mudahan ada kebaikan untuk umat Islam seluruhnya dan untuk diri saya serta keluarga. Untuk mendapatkan keberkatan di atas usaha-usaha ini sama-samalah kita mengirimkan Surah Al-Fatihah buat srikandi-srikandi ini. Moga-moga kita akan mendapat kekuatan dan kehebatan seperti mereka... Al-Fatihah.

Akhir kalam, apa yang benar datangnya dari Allah swt dan yang tidak benar datangnya dari kelemahan diri saya sendiri. Wassalam.

Hamba yang daif
Munif ahmad @ Putra Aiman
Munifhijjaz@yahoo.com

Boleh pesan terus dari Hijjaz Records:
http://lamanpenerbithrp.blogspot.com
...........................................................................................................

Buku ini adalah himpunan kisah hidup para serikandi Islam di awal penyebaran agama Islam. Sangat sesuai untuk dihayati dan dicontohi ketaqwaan dan perjuangan mereka sebagai panduan hidup. Pelbagai tauladan dan iktibar yang dapat kita ambil dari kisah-kisah di dalam buku ini. Kisah-kisah yang bukan sekadar dongeng tetapi benar semuanya dan menjadi catatan sejarah untuk kita renungi. Kisah seorang anak yang taat kepada ibu bapa, isteri yang beriman, ibu yang penyayang juga serikandi yang berbakti kepada agama dan tanah airnya.

Serikandi-serikandi yang diceritakan di dalam buku ini adalah sangat sesuai untuk kita jadikan idola. Berapa ramai wanita-wanita di kalangan kita yang meletakkan para muslimah tersenarai ini sebagai role model mereka. Kebanyakan kita meletakkan pejuang-pejuang dan tokoh-tokoh berasal dari barat sebagai role model. Bukannya saya mengatakan mereka tidak bagus tetapi kita sudah ada contoh dan tokoh muslimah kita sendiri yang jauh lebih baik dari mereka untuk kita jadikan role model jadi kenapa kita perlu mendongakkan kepala ke arah mereka untuk dijadikan contoh dan teladan dalam hidup kita. Renungkanlah bersama.

Related Posts :No comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin