Friday, December 12, 2008

Laila Azwa Gadisku - Khadijah Hashim


Selongkar lemari buku lama dalam stor saya terjumpa beberapa novel karya Khadijah Hashim zaman budak-budak skolah dulu. Teruja pulak nak membacanya. Antaranya ialah novel Laila Azwa Gadisku. Novel ni dibeli masa keluaran cetakan pertama tahun 1986 terbitan K Publishing & Distributors Sdn. Bhd. Tebal halamannya hanyalah 144 mukasurat.

Novel Laila Azwa Gadisku ini mengisahkan gadis 16 tahun yg suka menggesek biola mendapat tentangan dari ayahnya. Secara sembunyi2 Laila menyertai Kem Muzik di UM sewaktu ayah dan ibunya pulang ke kampung untuk menghadiri kenduri kawin. Sewaktu di Kem Muzik Laila berkenalan dengan seorang jejaka yang jauh lebih matang bernama Adnan.
Perkenalan itu membuahkan satu perasaan yang luar biasa di dalam hati Adnan. Begitu juga Laila. Namun siapalah Adnan untuk berkawan dengan Laila. Dia hanyalah pemilik gerai makan biasa saja sementara Laila adalah anak seorang penolong pengurus kilang.

Kat sini terjadinya beberapa rintangan dan halangan cinta mereka samada di pihak Laila mahupun di pihak Adnan... jeng jeng jeeenggggg... Boleh baca cerita seterusnya kalau berminat.

Related Posts :No comments:

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin