Saturday, March 13, 2010

Matahari Cerah Lagi


Tajuk Novel : Matahari Cerah Lagi
Karya : Fauziah Ashari
Penerbit : Intens Idea International S/b
Terbitan : 2010
Halaman : 587 mukasurat
Harga : rm21.90


Lama tak baca novel tulisan Fauziah Ashari. Novel hits dari beliau ialah Ombak Rindu keluaran Alaf 21. Mengisahkah kisah derita hidup Izzah si gadis yatim piatu dipaksa berkahwin dengan Hariz seorang hartawan. Saya rasa novel Matahari Cerah Lagi pun juga tak jauh beza jalan ceritanya dari novel Ombak Biru. Cuma ada sedikit kelainan. Masih mengekalkan watak heroin yang teraniaya oleh keluarga, teraniaya oleh suami, menempuh jalan hidup yang sukar lalu di akhirnya 'happy ending'. Mungkin begitu trend kegemaran penulis.

Dianiaya oleh si ibu sendiri, Suha menjalani hidup yang serba kepayahan. Walaupun masih dibenarkan bersekolah tetapi hidup Suha tidak seperti gadis remaja yang lain. Suha tidak dibenarkan berkawan, dilarang terlibat di dalam aktiviti sekolah malah sekiranya Suha terlewat pulang seminit pun akan disoal bertubi-tubi oleh si ibu. Silap haribulan akan dipukul. Belas rasanya bila rambut Suha dipotong pendek seperti lelaki oleh ibunya gara-gara Suha dikatakan berhubungan dengan lelaki.

Keputusan peperiksaan Suha yang agak baik juga tidak dapat menggembirakan hati ibunya. Saidah mencari helah untuk mengahwinkan Suha dengan Yem, pemuda yang terencat akal. Mujurlah Munir, cepat bertindak menyelamatkan Suha dengan menawarkan diri untuk mengahwini Suha.

Derita hidup Suha tidak berakhir di situ. Munir pula dirasuk amarah dan cemburu pabila terjumpa foto Suha di bilik anak bujangnya, Adam. Mulalah Munir berfikiran yang bukan-bukan dengan mengesyaki Suha mengahwini dirinya kerana harta. Ditambah lagi Munir sering dihantui kenangan lalu arwah isterinya yang curang sehingga melahirkan Adam.

Amarah Munir sampai di kemuncak pabila menyaksikan adegan Adam dan Suha berdua-duaan di dalam bilik tidur. Tanpa bertanya dan menyiasat duduk perkara terlebih dahulu Munir telah menghalau Adam dan Suha dari rumahnya. Pergilah Suha mencari jalan hidup sendiri. Aduhai, malang sungguh nasib si Suha. Mendung yang berterusan namun bilakah matahari akan menyinar lagi. Saya menyangka cerita ini cerita cinta Suha dan Munir. Rupa-rupanya saya silap. :)

...........................................................................

Suha menempuh kehidupan terpencil berbanding rakan seusia. Dikongkong oleh Saidah yang diamanahkan menjaganya demi melampiaskan tamak haloba ke atas harta pusaka. Kongkongan menjadikan dia dewasa keseorangan, terabai daripada segala-galanya, dinafikan pendidikan malah lebih memilukan dia tidak dapat mengatur masa hadapannya lalu dipaksa menerima kehadiran Yem.

Namun, naluri semula jadi mengatasi kekangan psikologi, tetap mengambil tempatnya tatkala dia bertemu Munir, lelaki separuh abad yang membawa sinar secerah matahari pagi. Tetapi malangnya, Munir dirundung tekanan jiwa yang amat parah. Berdendam dengan anaknya sendiri, Adam yang membesar bersamanya di samping tiga anak yang lain. Akhirnya Munir tekad menyunting Suha dek kerana marahkan nyamuk kelambu dibakar.

Adakah Suha terus nestapa?

Mengapa Adam menjadi mangsa dendam?
Dan...
Mampukan Yem menggapai cintanya?

Matahari Cerah Lagi membuka tabir, seorang gadis terabai hidupnya namun tetap mendambakan cinta... Suha.

Matahari Cerah Lagi menzahirkan cinta yang tidak sewajarnya wujud... Adam.

Matahari Cerah Lagi mengupas perspektif cinta yang telus... Yem.

Matahari Cerah Lagi menelusuri psikologi seorang yang kehilangan cinta... Munir.


Related Posts :3 comments:

 1. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your site is wonderful,
  as well as the content!

  Also visit my web site :: click here

  ReplyDelete
 2. rosacea treatment Laverne

  Also visit my website - Minor Hill rosacea laser treatment

  ReplyDelete

Blog Widget by LinkWithin